Folklorna skupina Klasje

FS Klasje je mlada ljubiteljska folklorna skupina, ustanovljena leta 1996. Naš strokovni mentor je bil večino časa gospod Metod Špur. Skupino spremlja s harmoniko Ivo Pušaver, vodita jo Jasmina Golob in Aleš Šetar.

Število članov se je v skupini nenehno spreminjalo in tako je iz začetnih petih parov naraslo število na enajst. Prednost hitrega učenja novih plesnih korakov je bila zmeraj naša mladost in veselje do oživljanja kulturne dediščine.

Skupina pleše štajerske, prekmurske ter primorske plese, ki jih predstavlja v domačem kraju, na folklornih revijah, raznih turističnih, zabavnih in kulturnih prireditvah v občinskem merilu ter tudi izven meja občine Slovenske Bistrice (Bled, Portorož, Domžale itd.), celo preko meja naše države (gostovanji v Nemčiji in Belgiji).

 Leta 2005 je bilo zelo pomembno leto, saj so se člani skupine gledalcem predstavili z novimi nošami in v njih zaplesali goriške plese. Te plese so goriški Slovenci največ plesali za pusta in na »šagrah«. Plesi so mehki, elegantni, zibajoči in pravo nasprotje štajerskih plesov. Splet sestavljajo šetepaši, denček, špic polka, mazurka in štajeriš ter pesem Ne bom se hodil ženit.

Plesno izročilo slovenske Koroške in zahodnega dela Štajerske je oblikovno in glasbeno sorodno izročilu drugih slovenskih pokrajin, saj se je enako razvijalo. Le nekateri plesi so značilni samo za ti dve območji. V letu 2006 je skupina malce preoblikovala obstoječi plesni splet sestavljen iz plesov, kot so polka, tramplan, mazurka in »polka po lufti«. Posebnost tega spleta so bile tudi noše, ki so jih krasili damski klobuki. Značilnost severozahodnega dela Štajerske pa je nakazoval ples »polka po lufti«.

V naslednjih letih se je skupina odločila, da zopet razširi svoj plesni program z novo slovensko pokrajino. Tako se je v letu 2008 predstavila z novimi svilenimi koroškimi nošami. Splet koroških plesov iz Sel pri Borovljah je sestavljen iz plesov: štajeriš, veverica, pastirica in potrkana. Za razliko od drugih Slovencev plešejo Korošci namreč mehko in umirjeno, še posebej onstran meje teče ples kot ubrana večglasna pesem.

Naslednji izziv predstavlja nova slovenska pokrajina Gorenjska in gorenjski plesi, katerih učenje je na programu folklornih vaj v letu 2010.

Danes folklorna skupina šteje 21 članov, s povprečno starostjo 23 let. Mladost, energija in veselje do ohranjanja kulturne dediščine je glavna rdeča nit, ki povezuje plesalke in plesalce. Plešejo predvsem vzhodno-štajerske plese, seveda pa z veseljem zaplešejo tudi kakšen splet koroških plesov. Umetniški vodja folklorne skupine je Urška Kogej, na harmoniki jih spremlja Rajko Korez.

KUD Štefana Romiha Črešnjevec - 2015